Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Nίκη στον φόβο.


γράφει ο Γιάννης Σιδέρης*

Η ερχόμενη Κυριακή είναι τόσο καθοριστική για το μέλλον του τόπου. Οι ευρωεκλογές έχουν λάβει ξεκάθαρα χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Σε αυτό συνηγορούν τα κόμματα τις συγκυβέρνησης, όπου θέτουν προς τους πολίτες το δίλημμα “σταθερότητα ή ανατροπή”. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας από το συγκυβερνών μόρφωμα, οδηγεί την χώρα στην έξοδο από την κρίση!
Οποιοδήποτε σχόλιο επ’ αυτού περιττεύει. Είναι τόσο εξόφθαλμα παραπλανητική και λαϊκίστικη η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, όπου δεν επιδέχεται κριτικής. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια δε από τον φερόμενο ως πρωθυπουργό να παραπλανήσει τους πολίτες, έφτασε στο σημείο να ανασύρει το σχέδιο Βενιζέλου για 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Και αν για την συγκυβέρνηση τα πεπραγμένα της ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν, με τα συγκεχυμένα μυνήματα που συνεχώς επικοινωνούν στελέχη του στους πολίτες, δεν μοιάζει ικανή, και δικαίως, να πείσει μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού ότι αποτελεί την λύση που αυτοί αναζητούν. Η δήλωση Τσίπρα έχει θέσει το θέμα της επόμενης μέρας της χώρας σε μια βάση συνέχισης του τρόπου διακυβέρνησης, με κάποιες ίσως διαφοροποιήσεις, ακόμη και αν σχηματιστεί κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.



Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».

Οι δηλώσεις Τσίπρα, ήρθαν σε συνέχεια αυτών του Μ. Γλέζου. Διαβάζουμε από την “Ελευθεροτυπία”.

Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δηλώνει ο Μανώλης Γλέζος, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συμμαχίες με όλα τα κόμματα -πλην της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και τη με ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «εάν μετανιώσουν για τα μνημόνια, αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μία κυβέρνηση της Αριστεράς».

Αναρωτιέμαι τι οικοδομείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιος ο λόγος να εγείρουν θέμα συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έστω και με κάποιες πρϋποθέσεις, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές; Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που επιδιώκει την αλλαγή πολιτικής μέσω της σύγκρουσης, να καλεί ουσιαστικά “πρόσωπα ή δυνάμεις” από τον συγκυβερνών χώρο; Αλήθεια, δεν έχουν ευθύνη και αυτοί; Πως συντηρείται η πολιτική εξόντωσης του λαού, αν όχι με την ανοχή και την στήριξη αυτών;

Είναι προφανές ότι δημιουργούν κλίμα στην Ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα. Προετοιμάζουν τους πολίτες και ιδιαιτέρως του ψηφοφόρους τους για τον τρόπο που θα διαχειριστούν την διερευνητική εντολή μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Είναι πέρα και πάνω πλέον από κάθε αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετετράπη σε πολιτικό φορέα διαχείρησης της εξουσίας με παλαιοκομματικές μεθόδους και όχι η δύναμη αυτή που σκοπεύει να οδηγήσει την χώρα στην αυτοδιάθεση και στην πραγματική δημοκρατία.

Οι πολίτες όμως, δεν είναι υποχείριο κανενός. Η Ελληνική κοινωνία αναζητά λύσεις για την επόμενη μέρα της χώρας, σαφεις και συγκεκριμένες, οι οποίες δεν θα ενέχουν στοιχεία μικροκομματισμού και υποτέλειας.

Το ΕΠΑΜ, δίνοντας μια άνιση μάχη, αποκλεισμένο από τα συστημικά ΜΜΕ, είναι μια ξεκάθαρη φωνή, απ’ αυτές που ο λαός αναζητά. Αυτό το βλέπουμε στις καθημερινές επαφές μας, όλα τα μέλη με τους πολίτες. Πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά, οικοδομούμε μια ιδιαίτερη σχέση με τον λαό. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους για αυτούς και για την χώρα. Καθημερινά συναντάμε ανθρώπους όπου, όχι μόνο δηλώνουν την στήριξή τους, αλλά επιθυμούν ενεργοποιούμενοι, να βοηθήσουν το Μέτωπο.

Υπό αυτήν την οπτική, ήδη το κέρδος από την συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές είναι μεγάλο, ανεξαρτήτου εκλογικού αποτελέσματος. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι επιβεβλημένο ο κάθε πολίτης, να πράξει ορθά κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Και όταν λέω ορθά, αυτό που εννοώ είναι η επιλογή του πολιτικού κόμματος που θα ψηφίσει, να αποτελεί θετική επιλογή και να μην επικρατήσει για άλλη μια φορά το “μη χείρον βέλτιστον”! Να επιλέξει τον πολιτικό φορέα που πραγματικά ενστερνίζεται τις θέσεις του και όχι η επιλογή του να
είναι απόρροια μόνο της οργής του κατά των συγκυβερνώντων. Να μην πέσει για άλλη μια φορά στην παγίδα της πόλωσης. Να μην υποκύψει στην λογική της “χαμένης ψήφου”.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτών των τόσο κρίσιμων εκλογών για την χώρα, πρέπει να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής θέλησης του λαού και όχι ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα αλλοιωμένο από τον φόβο και την τρομοκρατία που η κυβερνητική προπαγάνδα αναπαράγει καθημερινά. Για τον λόγο αυτό, η επιλογή μας στην κάλπη της Κυριακής οφείλουμε, ως πολίτες, να είναι νηφάλια, ωθώντας έτσι την πορεία της χώρας σε μια κατεύθυνση που πραγματικά επιθυμεί ο λαός.

Το ΕΠΑΜ πάντως, ως γνήσιος απότοκος του κινήματος των “πλατειών”, θα σταθεί δίπλα στους πολίτες σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, η ενδυνάμωσή του θα πυροδοτήσει εξελίξεις που δεν θα μπορούν να ελέγξουν. Η παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο θα προκαλέσει την ηγεσία της ΕΕ, μια και η εκπροσώπηση ενός γνήσιου αντισυστημικού σχήματος, δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη, πράγμα που θα αντιληφθούν από την πρώτη στιγμή. Θα αντιληφθούν όλοι και πολύ περισσότερο οι εγχώριοι υποτελείς, ότι ο λαός δεν χειραγωγείται και δεν τρομοκρατείται.
Υπό αυτήν την οπτική, η ψήφος στο ΕΠΑΜ, δεν είναι μια ακόμη επιλογή σε αυτές τις ευρωεκλογές. Η κάθε ψήφος στο ΕΠΑΜ, είναι μια νίκη του λαού απένατι στον φόβο!

*μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου