Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το ΔΝΤ «διατάζει» νέα μέτρα, νέες απολύσεις και νέες περικοπές (μεταξύ άλλων…)


Πρόσθετα μέτρα, διατήρηση φόρων, παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά και αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, είναι μερικά από τα «δώρα» που περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης «εύθραυστο» πολιτικό σκηνικό, λόγω της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ «ανησυχεί» και για τα «κόκκινα»δάνεια και τις τράπεζες και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι θα… δοκιμαστεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς… δίνονται υποσχέσεις για κοινωνικά μερίσματα και έλλειψη άλλων μέτρων, που επηρεάζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα…

Επισημαίνει μάλιστα ότι προκειμένου να μην κοπούν κι άλλο μισθοί, συντάξεις και επιδόματα, θα χρειαστεί να βελτιωθεί αποτελεσματικά το δημόσιο και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ενώ κάνει και… μια αναφορά στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να απαλειφθούν εντελώς οι όποιοι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, να καλυφθεί νομοθετικά το lockout, ενώ επανέρχεται και στο θέμα των τριετιών, τις οποίες «βλέπει» να ισχύουν μόνον ως το 2017.

Το Ταμείο εξακολουθεί να έχει στο μάτι τις συντάξεις, θεωρώντας ότι δεν επαρκούν οι περικοπές που ήδη έχουν γίνει, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επικείμενες μειώσεις μέσω των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων.

Παράλληλα ανησυχεί για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν πολίτες καθώς και για «πολιτικές παρεμβάσεις» στη λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης, ενώ γίνεται λόγος και για συμφέρονται που ζητούν επιτακτικά εξαιρέσεις κυρίως από το φόρο ακινήτων.

Επίσης, το ΔΝΤ εμφανίζεται ανήσυχο ότι στο δημόσιο οι απολύσεις παραμένουν ταμπού και ότι οι κομματικές προσλήψεις καλά κρατούν και προαναγγέλλει αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ζητώντας επίσης επιπλέον 2.000 απολύσεις στις αρχές του 2015.

Η έκθεση επιμένει ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ και να ισχύσουν σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ως το τέλος του 2016 προβλέπει ότι η μαύρη τρύπα στα οικονομικά μας θα φθάσει τα 3,7 δις στο τέλος του 2016, ενώ θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο η «τρύπα» των 2 δις για το 2015, για την κάλυψη της οποίας η κυβέρνηση καλείται να δεσμευτεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα…

Επιπλέον, το Ταμείο θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δις ευρώ, ενώ εκτιμά ότι το χρέος θα φθάσει το 2020 στο 127,7% του ΑΕΠ και το 2022 στο 117,2% του ΑΕΠ…

Επόμενη… κατραπακιά αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ενώ έπεται και μια αξιολόγηση-αστραπή τον Ιούλιο.

το ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου