Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Γιατί Ε.ΠΑ.Μ.; Για το επόμενο βήμα.


γράφει ο Γιάννης Σιδέρης*

Η συγκυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης. Ο πολτικός εκβιασμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, αποδεικνύει τον πανικό τους. Όσο και αν προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό, είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.

Ο λόγος είναι απλός. Επιχειρούν να διατηρήσουν την εξουσία, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα συνεχίζει την σταθερή πορεία της, πορεία την οποία και θα απωλέσει σε αντίθετη περίπτωση!
Βέβαια, ακριβώς αυτού του είδους την “σταθερότητα”, οι πολίτες θέλουν να ανατρέψουν! Υπό αυτήν την οπτική, ότι και αν σκαρφιστούν οι “πανέξυπνοι” υποτελείς των ξένων δανειστών-τοκογλύφων, δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την οργή του λαού!

Ξεκινώντας από αυτό ως δεδομένο -μόνο τα “συστημικά” ΜΜΕ και κάποιες “δημοσκοπήσεις” επιμένουν να επικοινωνούν το αντίθετο- το ζητούμενο είναι το επόμενο βήμα για την χώρα. Αυτό είναι και το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Η κατακρήμνιση των πολιτικών αυτών ανδρείκελων, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από την ενίσχυση πολιτικών φορέων οι οποίοι εκφράζουν μια νέα πορεία για την χώρα, με συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.

Ακριβώς σε αυτήν την πλευρά του πολιτικού φάσματος βρίσκεται το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο. Τα μυνήματα που δεχόμαστε όλα τα μέλη, σε αυτην την μάχη των ευρωεκλογών, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Όλο και περισσότεροι πολίτες, πλησιάζοντας προς τις εκλογές, αντιλαμβάνονται πλέον ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής έννοιας του όρου “πολίτης” αποτινάσσοντας τον ρόλο του απλού ψηφοφόρου ο οποίος αναθέτει απλά με την ψήφο του την διακυβέρνηση της χώρας, άρα και της ζωής του!



Το ΕΠΑΜ, είναι ο πολιτικός φορέας όπου αυτό ακριβώς εκφράζει, όχι μόνο με την πολιτική ρητορική του, αλλά και με την καθημερινή πρακτική και λειτουργία του. Η οριζόντια δομή του, η εφαρμογή της δημοκρατίας σε κάθε του πολιτική απόφαση, η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του, καθιστά το ΕΠΑΜ εκφραστή αυτού του επόμενου βήματος, που τόσο αναγκαίο είναι όχι απλά για την καλυτέρευση των συνθηκών, αλλά για την επιβίωση της χώρας. Αυτό είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικό από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα.

Ένας πολιτικός φορέας, όπου έχει ως θέση την διάλυσή του ακριβώς την στιγμή όπου θα επιτύχει τον τελικό του στόχο, την Συνταχτική Εθνοσυνέλευση, δεν μπορεί παρά να επικοινωνεί με τον λαό με τρόπο μοναδικό. Δίχως να θέτει προϋποθέσεις, το μόνο που αναζητά είναι διεύρυνση των δυνάμεών του από πολίτες που θέλουν να παλέψουν για την αξιοπρέπειά τους, για εθνική κυριαρχία και για πραγματική δημοκρατία. Δίχως προϋποθέσεις αποδοχής συγκεκριμένου ιδεολογικού πλαισίου που δρα διαχωριστικά, επιδιώκει να ενώσει τους πολίτες της
χώρας σε ένα πατριωτικό-δημοκρατικό μέτωπο. Αυτό ακριβώς φαινεται να αντιλαμβάνεται, όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Ωστόσο το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι αρκετά κρίσιμο για να υποβαθμιστεί η σημασία του.
Η χώρα μας, ευρισκόμενη στην δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης, έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ΕΕ, οδεύοντας προς την περίφημη “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, αναδεικνύει τις αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές της στοχεύσεις. Η ευρώπη των λαών, που καθ’ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης ευαγγελίζονταν, δεν είναι παρά ένας απλός γεωγραφικός χώρος, όπου κυριαρχούν οι μεγαλοτραπεζίτες ασελγώντας στους λαούς. Δεν είναι μακριά η εποχή όπου τα συνορα των εθνικών κρατων που την απαρτίζουν, δεν θα υφίστανται και στην θέση τους θα έχουμε περιοχές όπου θα έχουν πλήρη κυριαρχία πολυεθνικές εταιρείες. Οι ευρωπαίοι πολίτες τότε, χωρις εθνική ταυτότητα, θα έχουν μετατραπεί σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους δίχως δικαιώματα.

Η ψήφος στο ΕΠΑΜ, είναι ένα μύνημα προς όλους αυτούς που επεξεργάζονται και εφαρμόζουν συστηματικά αυτά τα σχέδια. Με σαφή πατριωτικό προσανατολισμό, υπό την έννοια του σεβασμού της ιδαιτερότητας και της διαφορετικότητας των λαών, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δηλώνει σαφώς ότι η χώρα μας δεν έχει καμμία θέση σε αυτήν την ευρώπη και να παλεύει για την έξοδό της απο την ΕΕ. Δεν πρόκειται για μια ακόμη δύναμη του λεγόμενου “ευρωσκεπτικισμού”, αλλά για ξεκάθαρη πολιτικη θέση, πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της!

Θέτοντας στο επίκεντρο αυτό ακριβώς που η ΕΕ αποδομεί, τον ίδιο τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον, διαχωρίζει την πολιτική του από οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με χώρες που, ενώ εμφανίζονται ως εταίροι, ασκούν επί της ουσίας κυριαρχία στην χώρα. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε μεγάλο τμήμα των πολιτών της χώρας ότι η Ελλάδα πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό πλαίσιο, έξω από εμμονές και μονόδρομους.

Αυτό όμως προϋποθέτει την ενίσχυση δυνάμεων οι οποίες παράγουν τέτοια πολιτική. Προϋποθέτει την ενίσχυση δυνάμεων οι οποίες ήδη έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο αυτοδιάθεσης της χώρας. Προϋποθέτει την ενίσχυση δυνάμεων οι οποίες, τολμούν να αντιστέκονται στον φόβο. Προϋποθέτει την ενίσχυση δυνάμεων, όπου δεν διαπραγματεύονται την αξιοπρέπεια των πολιτών. Προϋποθέτει την ενίσχυση δυνάμεων οι οποίες συμπορεύονται με άλλα ευρωπαϊκά κινήματα της ίδιας πολιτικής κατεύθυνσης, διαμορφώνοντας μια συμμαχία μέσα σε πλαίσια
αλληλοσεβασμού για την υγιή συνεργασία των λαών.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ενίσχυση του ΕΠΑΜ, θα απελευθερώσει την δυναμική εκείνη που απαιτείται για την ουσιαστική ανατροπή των επιβαλλόμενων πολιτικών. Θα είναι ένα αποφαστικό βήμα να τεθούν επιτέλους ενώπιον του συνόλου της κοινωνίας ζητήματα που τώρα αντιμετωπίζονται ως ταμπού από την εγχώρια προπαγάνδα, βοηθωντας τους πολίτες να ξεπεράσουν τον φόβο.

Η ενίσχυση του ΕΠΑΜ στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι τόσο καθοριστικό όσο και κρίσιμο σημείο για το επόμενο βήμα της χώρας.

*μέλος του Ενιαίου Παλαϊκού Μετώπου Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου